Oceaan van Ontwaken

Bodhi-PayodhiIn juli 2001 heb ik het letterlijk in Keulen horen donderen. Ik was daar in het Osho-centrum bezig met de Kundalini-meditatie. Tijdens het schudden sloeg bij mij opeens de ‘bliksem’ in. Ik ontplofte in ontelbare stukjes en was overal tegelijk, ik begreep alles. Jaren van hardnekkig intellectualisme gleden van me af en ik voelde dat ik eindelijk mijn hoofd kon buigen voor iets dat (veel) groter is dan mijzelf. Ik besloot mijn spirituele naam op te vragen. Na een paar weken viel er een oorkonde in de bus, met daarop de naam Bodhi Payodhi. Het eerste deel, Bodhi, betekent ontwaken en fungeert als een soort voornaam. Het tweede deel, Payodhi, betekent oceaan en geeft mijn persoonlijke spirituele uitdaging aan: wees een oceaan van ontwaken. Een naam waar ik de rest van mijn leven wel mee toekan.

Het beeld van een oceaan van ontwaken is zo rijk aan betekenissen, dat van moment tot moment mijn naam een andere betekenis kan boven laten komen, van: diep, helder, onmetelijk, langzaam, geduldig, voedend naar ook stormachtig, woest of vernietigend en alles wat daar tussenin zit. Onze voornamen, spiritueel of niet meer, hebben eigenlijk de functie van een mantra, een betekenisvolle klank. Iedere keer wanneer iemand ‘Payodhi’ zegt, word ik er op een dieper niveau aan herinnerd wie ik eigenlijk ben en wat ik kom doen. Ik ben niet alleen de zoon van Jan en Iny en vernoemd naar mijn opa en oma. Bodhi Payodhi is een verruimende suggestie voor mijn burgerlijke naam. Het is een oproep als “Wat kom jij hier doen, wie ben jij eigenlijk?”. De naam komt uit het Sanskriet en wordt geschreven in het Devanagari (vergelijk: onze taal is Nederlands, ons schrift is Latijns).